sâmbătă, 3 mai 2014

Mihu Vulcănescu




[Mihu Vulcănescu]

20 februarie 1937, Bucureşti – 1994 (Italia)

Provenit dintr-o familie de rezonanţă istorică, din ale cărei ramuri s-au desprins Mircea Vulcănescu, criticul literar Matei Călinescu sau etnologul Romulus Vulcănescu, al cărui fiu a fost (cf. “Genealogii” – Mihai Sorin Rădulescu, Ed. Albatros, 1999), Mihu Vulcănescu, după studii libere de pictură, debutează în 1956 în cadrul anualei de grafică începând un parcurs profesional ascendent, ramificat pe mai multe paliere artistice – pictură de şevalet sau murală, grafică de şevalet, ilustraţie de carte şi de presă, grafică publicitară, ceramică, sticlă – fiind unul dintre cei mai solicitaţi artişti din perioada anilor ’60-’80.

Ilustraţia are un tropism fabulatoriu, melancolic şi oniric, dirijat probabil şi de un sentimentalism tipic artistului, răvăşit de dimensiunea propriului destin. Temele sale fantastice s-au regăsit în copertistica sau ilustraţia unor volume de poezii semnate de Nichita Stănescu, Ana Blandiana, Geo Dumitrescu sau Mihai Eminescu, materie lirică în text şi imagine, dar şi pe coperta unor romane de Eugen Barbu, în versiunea Sakuntalei tradusă de Eusebiu Camilar, a poemelor de Trakl sau scrierilor lui Lermontov, Mihu Vulcănescu fiind un creator de epică vizuală.

În ilustraţia de carte pentru copii Mihu Vulcănescu a practicat un stil mai restrâns în abstract, cu personaje dispuse la un dialog vizual cu cititorul, dar fără a intra în linii convenţionale.

Expoziţii personale la Bucureşti (1959, 1963, 1969, 1979, 1981) Viena (1967) şi numeroase în Italia unde s-a stabilit din deceniul 8 al secolului trecut. A participat la târgurile de carte ilustrată de la Roma (1968) şi Bologna (1969). Premiul Toulouse Lautrec (1964), Medalia de aur la Fiorina (1969), Medalia de aur pentru pictură a oraşului Roma (1974), Premiul I la Expoziţia internaţională de peisaj (Siena).



1961
Unde apele vorbesc cu pământul - Aurel Rău (Ed. Tineretului)
versuri
[cop. color & il. a/n]

1963
Ioanea mamei - Ion Slavici (Ed. Tineretului; Colecţia "Traista cu poveşti")
[cop. & il. color]

1964
Livada cu poveşti - Mioara Cremene (Ed. Tineretului)
[cop. & il. color]

1965
Tivisoc şi Tivismoc - C. S. Nicolăescu-Plopşor (Ed. Tineretului; Colecţia "Traista cu poveşti")
[cop. & il. color]

1967
Tom în pădure - Ingvald Svinsaas (Ed. Tineretului)
[cop. color & il. a/n] traducere de Al. D. Budişteanu

1968
Scrisoare mamei - Nicolae Labiş (Ed. Tineretului)
versuri
[cop. & il. color]

1970
Piatra piţigoiului - Tudor Arghezi (Ed. Tineretului)

1971
Eu ştiu un basm - Octavian Goga (Ed. Ion Creangă, seria "Cărăbuşul de aramă")

1973
Adevărul şi minciuna: poveşti populare din Afganistan (Ed. Ion Creangă)
repovestite de Viorel Bageacu 
[cop. & il. color]

1977
Cântec de leagăn - Şt. O. Iosif (Ed. Ion Creangă)
versuri



Un comentariu:

  1. Un mare pictor dar si om minunat! M-am bucurat impreuna cu sotia mea violonista Angela Gavrila-Dieterle de prietenia sa, o prietenie cu un om sensibil, cult, cu o mare sensibilitate, un artist cu o mare energie, as spune debordanta. Indragostit de Italia, de Florenta in special, nu uita de fiecare data sa vorbeasca de Romania cu regret si tristete in privire! Mi l-a prezentat cel mai celebru galerist din Florenta Bianchi, un personaj si mecenat al artistilor, cel care in fond asigura traiul a sute de artisti, cumparandu-le operele cu plata pe loc! Multumita lui Bianchi unii artisti stiau ca nu vor muri de foame iar in subsolul galeriei sale ca si in alte depozite se gaseaua mii de lucrari, dorind parca sa fac concurenta galeriilor Ufizzi ce se gaseau doar la 50 de metri de el! Recunosc ca nu stiam nimic de artisti romani in Italia si Bianchi mi-a spus ca vrea sa-mi prezinte un pictor extraordinar din Romania. Asa a inceput prietenia noastra pe care o sa mi-o port in suflet toata viata! Pacat ca Romania e si tara ignorantilor daca ma gandesc doar la maretia lui Mihu Vulcanescu si Emil Ciocoiu!Pentru mine prieteni si artisti unici de mare valoare ai Romaniei!

    RăspundețiȘtergere