miercuri, 20 martie 2013

Tanasis Fappas





[Thanasis Fampas]

n. 1 ianuarie 1922, Lafkos (Grecia) - 2011

Studii: Academia de Arte Frumoase din Atena (1946/47, neterminate), Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Bucureşti (1954).

Fampas sau Fappas cum a fost adaptat în România, probabil dintr-o eroare administrativă, a fost un caz clasic de aventură cu happy-end.
Fappas a făcut parte din mişcarea de rezistenţă greacă, apoi, după război, când ţara sa a intrat într-un indigest război civil, s-a alăturat unui grup de exilaţi, combativi de stânga, ce-au fost dirijaţi spre România.
[De fapt, în România anilor `50 au fost primiţi membrii marcanţi ai Partidului Comunist Grec (PCG), în 1956 având loc la Snagov un congres al comuniştilor greci prezidat de Gh. Gheorghiu-Dej. Printre aceşti exilaţi s-a aflat şi regizorul de teatru Yannis Veakis ce-a devenit soţul Elenei Pătrăşcanu, văduva lui Lucreţiu Pătrăşcanu.]

Eticheta de refugiat politic comunist i-a creat o mască de oxigen prin care a putut să respire artistic fără a fi nevoit să treacă printr-un finisaj ideologic cu asperităţi staliniste, tipic anilor `50-`60.
În primul rând pictor, al « bizantinului profan » cum l-a numit N. Argintescu-Amza într-o cronică, utilizând o cromatică calmă, aproape sfioasă, Fappas a atins şi sfera ilustraţiei de copii, din păcate, cu excepţia unei singure cărţi, comasate în non-cromatica alb/negru şi cu predilecţie ilustrând literatură greacă scrisă de tovarăşii săi de exil şi dogmă – Dimos Rendis-Ravanis, Menelaos Ludemis, Victor Sivetidis.

Grafica lui Fappas în ilustraţia de copii, deşi împrumută linii din anatomica artă elenestică, nu păstrează aceeaşi zvelteţe, din contră desenele par plate, fără a imprima un vectorial entuziasm la privire.

În România a expus constant între 1952-1985 (debutul din 1952 a constat într-un desen în cărbune, de mari dimensiuni, al liderului-fetiş al comuniştilor greci, Nikos Beloyannis, executat în martie acelaşi an), având peste 25 de expoziţii personale în România, Grecia, Statele Unite, Elveţia, în Grecia realizând în anii `80 mai multe monumente cu tematică anti-fascistă.

În 1985, la Ed. Sport-Turism, a fost editat un album monografic « Tanasis Fappas », prefaţat şi antologat de Liviu H. Oprescu.

Pentru detalii legate de întreaga activitate a pictorului puteţi vizualiza site-ul thanasisfampas.com



1960
În grădină - Emilia Căldăraru (Ed. Tineretului)
versuri

1962
File de cronică - Alexandru Andriţoiu (Ed. Tineretului)
versuri

1966
Moara mută Menelaos Ludemis (Ed. Tineretului)
(traducere din lb. greacă: Dorina Anton-Talazu)
roman
[cop. & il. color]

1967
Fereastra minunată - Victor Sivetidis (Ed. Tineretului)
(traducere din lb. greacă: Delia Damirescu)
[cop. color & il. la două culori]

1969
Spicele mânioase - Menelaos Ludemis (Ed. Tineretului)
(traducere din lb. greacă: Dorina Anton-Talazu)

1970
Oglinzile vrăjite - Victor Sivetidis (Ed. Ion Creangă)
[cop. & il. color]

1974
Dedal - Menelaos Ludemis (Ed. Ion Creangă)
(traducere din lb. greacă: Dorina Anton-Talazu)
roman
[cop. la două culori & il. a/n]

1977
Icar - Menelaos Ludemis (Ed. Ion Creangă)
[cop. color & il. a/n]

1980
Argonauţii - Dimos Rendis-Ravanis (Ed. Ion Creangă)
(traducere din lb. greacă: Ioanichie Olteanu)
povestire în versuri
[cop. & il. a/n]

1983
Cea mai ciudată călătorie - Dimos Rendis-Ravanis (Ed. Ion Creangă)
(traducere din lb. greacă: Dumitru Nicolae)
povestiri
[cop. & il. a/n]


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu