joi, 1 august 2013

Lena Constante





[Elena Constante]

n. 17 iunie 1909, Bucureşti

Studii: Academia de Belle-Arte, Bucureşti, prof. Costin Petrescu, Cecilia Cuţescu-Storck, Ipolit Strâmbu (1933).

Fiica lui C. S. Constante, un activ ziarist aromân – a condus ziarele Peninsula Balcanică şi Macedonia, a fondat Liceul român din Skopje – venit în România la 1900, devenit ulterior şeful serviciului presei şi interpreţilor de pe lângă Direcţia Generală a Siguranţei Statului (1908-1920), Lena Constante a înglobat în propriul destin întregul tumult, fast şi nefast, al Balcanilor.

După terminarea studiilor de pictură pleacă la Paris unde studiază fresca şi muzeografia. Revine în ţară în 1935, apare pe simezele Salonului Oficial din acel an şi începe o colaborare efervescentă cu Fundaţiile Regale pentru care ilustrează numeroase volume şi afişe. Participă la campaniile de cercetare monografice ale satului românesc iniţiate şi conduse de sociologul Dimitrie Gusti (unul dintre fondatorii Muzeului satului), ocupându-se în special de studiul icoanelor pe sticlă realizate de şcolile de iconari din Ţara Oltului (Făgăraş) – Savu Moga, Pop, Tâmforea – artista fiind influenţată definitiv de motivele folclorice descoperite. Ilustrează (coperte & vignete) revista de “Sociologie românească” condusă de Dimitrie Gusti. În 1938 (aprilie-mai), are loc la Londra Expoziţia "România" pentru care Lena Constante realizează 42 de tablouri care vor decora, alături de tapiseriile murale semnate de Dem. Demetrescu, Sala I a Expoziţiei [pentru detalii legate de această expoziţie citiţi prezentarea lui Dem. Demetrescu].

În primăvara lui 1945 împreună cu Elena Pătrăşcanu (soţia lui Lucreţiu Pătrăşcanu) şi pictorii-scenografi Alexandru Brătăşanu şi Ileana Popescu iniţiază înfiinţarea unui teatru de păpuşi permanent, ceea ce se va şi întâmpla în toamna aceluişi an, Teatrul de Păpuşi “Ţăndărică” va deveni persoana juridică sub controlul Ministerului Artelor, fiind înscris a Tribunalul Ilfov cu dosarul 3909/1945. Lena Constante participă la realizarea tuturor spectacolelor, începând cu cel inaugural (“Cu Ţăndărică spre mările sudului” – 1945) până la prima premiere a anului 1950 (1 ianuarie, cu spectacolul “Harap-Alb”) când a fost arestată fiind condamnată la 12 ani de închisoare în procesul Lucreţiu Pătrăşcanu.
În 1962 este eliberată, iar în anul următor se va căsători cu etnologul Harry Brauner (fratele lui Victor Brauner), şi el închis în acelaşi proces.

După în 1965 Lena Constante revine în viaţa publică, începând să ilustreze volume de literatură pentru copii. În 1968 are loc rejudecarea procesului Pătrăşcanu, supravieţuitorii acestuia fiind reabilitaţi. Lena Constante îţi stabileşte tapiseria ca spaţiu de execuţie artistică, are o primă expoziţie în 1973 la Galeria Orizont, sub influenţa călătoriilor de documentare etnografică din zona Hunedoarei (Ţara Pădurenilor) făcute împreună cu Harry Brauner, stârnind controverse ideologice fiind acuzată de distrugere a folclorului românesc (artista realizase tapiserii-colaj din fragmente recuperate de la artizanii populari), dar primeşte aprecieri internaţionale fiind premiată la Quadrienala de tapiserie de la Erfurt. Urmează o altă expoziţie în aprilie 1984 la Sala Dalles (tapiserie, acuarelă, desen).

În ilustraţia de carte pentru copii Lena Constante, mai ales în ciclul Păpuşilor, păstrează simetria ritmică a desenului şi cromaticii din compoziţiile populare, utilizând simbolistica geometric-florală ce generează o atmosferă de basm arhaică, necuprinsă într-un corset vetust, ci păstrătoare de tradiţie autentică.

După 1989, Lena Constante îţi povesteşte calvarul trăit în temniţele comuniste prin intermediul a două volume memorialistice – L’evasion silencieuse, scrisă direct în limba franceză, publicată la editura pariziană La Découverte ( primind Premiul ADELF – premiul asociaţiei scriitorilor străini de limbă franceză - în 1992), ulterior tradusă în limba română de autoare, sub titlul Evadarea tăcută, şi apărut în 1993 la editura Humanitas (volum premiat de Academia Română în 1994), iar în anul 1993 este editat de către Fundaţia Culturală Română volumul Evadarea imposibilă, o continuare a supliciul suportat în închisoare. Evadarea tăcută va fi tradus în limba engleză, apărând la editura University of California Press (1995). Pe timpul detenţiei de la Malmaison, în 1954, a scris piesa de teatru pentru copii “Zâmbete în floare”, difuzată în premieră la Radio România în 1992. A publicat şi un volum memorialistic din vremurile însorite ale vieţii sale, O poveste cu un tată, o mamă şi trei fetiţe (Ed. Florile Dalbe, Bucureşti).

Lena Constante a fost personajul principal în documentarul lui Thomas Ciulei, Nebunia capetelor (1997), difuzat pe canalele tv ARTE şi ZDF şi proiectat la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA).

După moartea sa, Editura ICR a editat un album biografic bilingv, un compendiu recuperator al unei vieţi stâlciate de timpuri nedrepte, scursă fără compromisuri şi până la urmă învingătoare în faţa istoriei.




  
coperta albumului monografic "Lena Constante" editat de ICR (2005)

1934
Vicleimul. Joc sfânt popular
(Fundaţia Culturală Regală "Principele Carol"; Colecţia "Cartea Satului", nr. 7)
[desen color pe coperta I]

1936
Oameni de pe Someş - Liviu Rebreanu
(Fundaţia Culturală Regală "Principele Carol"; Colecţia "Cartea Satului", nr. 14)

1937
Omul lui Dumnezeu - Victor Eftimiu
(Fundaţia Culturală Regală "Principele Carol"; Colecţia "Cartea Satului", nr. 19)
povestiri

Smei şi zâne - Mihail Lungianu
(Fundaţia Culturală Regală "Principele Carol"; Colecţia "Cartea Satului", nr. 22)
[cop. color & desene a/n]

1938
Pustnicul şi ucenicul său - I. Agârbiceanu
(Fundaţia Culturală Regală "Principele Carol"; Colecţia "Cartea Satului", nr. 24)
povestiri
[cop. color & desene a/n]

1943
Apa cea vie - Al. Lascarov-Moldovanu (Ed. Casa Şcoalelor)

1947
Băiatul din Leningrad - N. Rakovskaia (Ed. Casa Şcoalelor)
(trad. de Alexandrina Ştefănescu)
[cop. a/n pe fond roşu de Lena Constante; il. a/n de Taşcu Gheorghiu]

1945
Povestiri olteneşti - Nicolae al Lupului (Fundaţia Regele Mihai I; Colecţia "Cartea Satului", nr. 45)

1965
Pozne și întâmplări - Ștefan Tita (Ed. Tineretului)
[cop. & il. color]

1967
Cei 13 şi misterul - Monica Pillat (Ed. Tineretului)

Ghicitori - Ilie Mirea (Ed. Tineretului)
[cop. & il. color]

Albumul cu poze - Otilia Cazimir (Ed. Tineretului)
[cop. & il. color]

1972
Păpuşile harnice - Lena Constante (Ed. Ion Creangă)

Taina crăiesei - Dorina Rădulescu (Ed. Ion Creangă)
[cop. & il. color]

Maimuţele unchiului Gore - Lia Dracopol-Fudulu (Ed. Ion Creangă)
[cop. color & il. a/n]

1973
Poiana Mioriţei - Traian Oancea (Ed. Ion Creangă)
versuri 

1974
Câte-o gâză, câte-o floare, câte-un fluture mai mare - Iordan Chimet
versuri
[cop. & il. color]

1975
Păpuşile harnice în grădină - Lena Constante, Hari (Harry) Brauner (Ed. Ion Creangă)
versuri
[cop. & il. color]

1983
Poupées, poupées qui passez - Lena Constante, Anne-Marie Chapouton (Ed. Ion Creangă)
varianta în lb. franceză a volumului "Păpuşile harnice în grădină"
[cop. & il. color]

1984
Cotojman Împărat - C. Nicolăescu-Plopşor (Ed. Ion Creangă)
[cop. & il. color]

La flûte de sureau - Rene Turc (Ed. Ion Creangă)
[cop. & il. color]


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu