joi, 20 iunie 2013

Ion Miţurcă


[Ioan Miţurcă]

n. 16 martie 1929, Câmpina

Studii: Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti (1955)

Ioan Miţurcă şi-a început studiile artistice în 1944 la Academia liberă de pictură, care a mai purtat numele de Şcoala de Belle-Arte, o instituţie particulară care reuşise să strângă un corp profesoral de anvergură : Camil Ressu şi Alexandru Ciucurencu (pictură), Fred Micoş (gravură), Horia Guguianu – directorul şcolii (desen artistic), Lucia Dracopol-Ispir (istoria artei), Dr. Ghiţescu (anatomie), dar din păcate în 1948 odată cu naţionalizarea tuturor instituţiilor private, Şcoala a fost desfiinţată. O parte din studenţi au fost admişi în Institutul de stat, printre aceştia numărându-se şi Ioan Miţurcă.

Deşi a colaborat cu mai multe edituri – Tineretului, Didactică şi Pedagogică, Academiei, Casa de discuri « Electrecord » - nu a fost un specialist al ilustraţiei cărţilor pentru copii, dar stilul său plastic distorsionat,  suplu şi geometric, precum o bizarerie florală,  încarcă paginile cu o subtilitate ludică, imediat atractivă pentru privirea cititorului.

A debutat expoziţional în 1953 la anuala naţională de grafică. A lucrat machete de carte, afişe, artă monumentală (Muzeul Militar Central Bucureşti, Teatrul « Maria Filotti » Brăila, restaurarea Cazinoului din Constanţa-1988), artă decorativă (decoraţiuni interioare pentru vase de croazieră guvernamentale şi de pasageri). A obţinut Premiul I la Concursul pentru Stema RPR, Premiul al II-lea al Editurii Tineretului pentru coperte de carte.



1954
Timur şi băieţii lui - A. Gaidar (Ed. Tineretului)
[cop. color & il. a/n]

1956
Sănducu-Năzdrăvanul şi Piticul Ştie-Tot - Ion Jipa (Ed. Tineretului)
[cop. color & il. monocromie]

1963
Prjevalski - călător - Anca Livescu (Ed. Tineretului)

1964
Mărţişor - Alexandru Andriţoiu (Ed. Tineretului)

Ograda - Călin Gruia (Ed. Tineretului)
[cop. & il. color]

1966
Soarele din peşteră - Iuliu Raţiu (Ed. Tineretului)
[cop. color & il. a/n]

1976
Caiet de activitate independentă - Constanţa Irimia (Ed. Didactică şi Pedagogică)
[cop. color & il. a/n]


5 comentarii:

  1. Buna seara,
    daca domnul Ioan Miţurcă a obţinut Premiul I la Concursul pentru Stema RPR, atunci el este proiectantul stemei Republicii Populare Române, ce reprezintă "munții împăduriți, deasupra cărora se ridică soarele. În mijloc se află o sondă, iar în jurul stemei o coroană de spice de grâu" ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. probabil bogatiile de atunci ale acestei tari. e si greu de dedus

      Ștergere
  2. din păcate nu vă pot confirma dacă macheta câştigătoare a şi fost pusă în practică.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va pot spune sigur ca macheta facuta de Miturca Ion este cea care a fost pusa in practica

    RăspundețiȘtergere