joi, 9 mai 2013

Clarette Wachtel




[Clarette Wachtel]

n. 21 ianuarie 1926, Ploieşti – 2011, Bucureşti

În 1948 începe studii artistice la nou înfiinţatul Institut de Arte Plastice după tiparul normelor sovietice, continuate ulterior la Institutul de artă cinematografică Moscova (1949-1955). Între 1955-1959 lucrează ca scenograf în cadrul Studioului de film « Bucureşti ». Din 1960 devine redactor la revista Arta sub directoratul lui Jules Perahim şi va părăsi redacţia împreună cu acesta în 1965.
După un deceniu de ambiguitate profesională, cariera artistei virează spre o zonă de vizibilitate şi apreciere. Expoziţii de gravură (lino-, xilogravură) desen de şevalet, pictură se succed în ţară (8 expoziţii personale între 1953 şi 1983) şi pe întreaga ţesătură a atlasului (expoziţii de artă românească în Austria, Elveţia, Danemarca, India, Mexic, Suedia, Italia, Peru, Venezuela, Argentina, Marea Britanie, Germania Federală, Grecia).

Domeniul ilustraţiei de carte pentru copii a fost rar atins, dar puţinele volume care au fost îmbrăcate coloristic de Clarette Wachtel afişează un tonus ludic, scamatorii cu spaţii şi tehnici, ce provoacă o atracţie de citire, la propriu, a desenului.

Purtând o tragedie personală, fratele artistei decedând timpuriu în naufragiul vaporului Struma (vaporul plecase în decembrie 1941 din portul Constanţa având la bord aproape 800 de evrei ce doreau să ajungă în Palestina fiind torpilat în februarie 1942 de un submarin sovietic), destinul artistic al Clarettei Wachtel  părea flancat de rugozităţi morfologice sau angoase tematice, dar nu, chiar artista se declara « o expresionistă cu înclinaţii spre caricatură », stabilizând un stil dominat de-o veselie fantastă, histrionică, cu rezonanţă în plutirea compoziţională a lui Marc Chagall.



1979
Cărticica pentru fetiţe-veveriţe şi băieţi-veveriţi - Constanţa Buzea (Ed. Ion Creangă)
[cop. & il. color]

1981
Cu părinţi, mătuşi, bunici şi o droaie de pitici - Viorica Tomescu (Ed. Ion Creangă)
versuri
[cop. & il. color]

1987
Oniţa şi Domniţa, fetele Găinuşei - Maria Itu (Ed. Ion Creangă)
povestiri
[cop. & il. a/n; xilogravuri]


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu