miercuri, 22 mai 2013

Ariel [1993-1995]





Ariel, volubilul spiriduş din furtuna shakespeariană, a dat numele celei mai fastuoase reviste pentru copii de până acum din România. Într-un joc rebusistic (rebo eliptic anagramat, pentru cei neiniţiaţi), fastuos se poate tranforma  în stufos, iar decorul percepţiei se poate schimba dintr-un salon eclectic într-o dugheană înţesată de mărunţişuri, pentru că,  din păcate, deşi Ariel a beneficiat de o stipendiere de la stat şi de un iscusit director artistic, în persoana graficianului Silviu Băiaş, la care s-au adăugat numeroşi ilustratori forte ai ilustraţiei româneşti, programul editorial a balonat până la sufocare perimetrul paginilor, nereuşind să atingă o cursivitate tematică şi estetică.

O revistă fără adresabilitate certă unei anumite grupe de vârstă riscă de fiecare dată prăbuşirea sub non-combatul cititorilor. Gândită ca o “mică enciclopedie de cultură, civilizaţie şi divertisment” revista a promovat articole de istorie antică, de religie, chiar şi de informatică, înghesuite între proze de Ion Creangă, Mircea Sântimbreanu, Antoine de Saint-Exupéry, Andersen, Rabelais, Selma Lagerlöf, poezii din liga Arici Pogonici, de jocuri şi cimilituri, pagini literare în franceză şi engleză, cu schimbarea corpului de literă de la o pagină la alta, ceea ce transforma cele 48 de pagini ale fiecărui număr într-un bazar ambulant care te putea plimba de la pagini de-o estetică copleşitoare  la pagini seci, ca o fereastră ce-ţi ridiculizează privirea prin înfăţişarea unui maidan.

Ariel, în cei trei ani de apariţie (1993-1995), are totuşi meritul să fi însumat cei mai buni ilustratori ai acelui moment, pe lângă deja amintitul excelent grafician Silviu Băiaş au ilustrat în forme-spectacol Stela Lie, Ethel Lukáts Băiaş, Theo Hrib, Geta Brătescu, Ion Panaitescu, Done Stan (cu o superbă reinterpretare BD a poveştii lui Nastratin de Anton Pann), Vasile Olac, Liana Petruţiu, Ileana Micodin, Hans Stendl, Klára Hadai, Anamaria Smigelschi.

Revista editată de către Comitetul Naţional Român UNICEF, în 6 apariţii anuale, i-a avut ca director pe Petre Ghelmez şi director literar pe Radu Cârneci.

Şi pentru a sublinia importanţa unei reviste pentru copii consistente artistic, care formează gusturi şi aptitudini, semnalez descoperirea unui desen, în paginile dedicate unui concurs de desene pentru cititori, semnat de Ágnes Keszeg la vîrsta primelor creioane.

Ariel. Revista copiilor isteţi
48 pagini, format 29 X 21 cm, full color


2 comentarii: